Teknologia

Kvartsi


Seiko:n intohimo, Seiko-kvartsi on tuonut innovaatioita kellojen historiaan.


Vuonna 1969 kehitetty kvartsikello mullisti perinteisen kellokonseptin. Tämä on kello, jonka ytimessä on kvartsikideoskillaattori parhaimman tarkkuuden saavuttamiseksi. Kiinteään muotoon leikatulla kvartsikiteen kappaleella on ominaisuus tuottaa tasaista värähtelyä, jos siihen kohdistetaan jännitettä. Jo kauan sitten Seikolla on ollut ajatus, että tätä kristallista sähkönjohdinta käytetään kideoskillaattoriin kellojen kellotarkkuuden perustana. Ennen kvartsikiteen, jonka ominaisuudet oli jo osoitettu tarkkuuden suhteen siirtämiseksi kelloon oli kuitenkin vielä ratkaistava, kuinka sitä hyödynnetään pienessä kellossa.

Vuonna 1969 Seiko onnistui kuitenkin ratkaisemaan kaikki nämä ongelmat ja valmisti maailman ensimmäisen kaupallisen kvartsikellon. Oli kulunut kymmenen vuotta Suwa Seikoshan kristallivärähtelykellon kehittämissuunnitelman aloittamisesta. Kvartsikellon kehittämiseksi jokapäiväiseen käyttöön luotiin ainutlaatuisia, vain Seiko:n saatavilla olevia tekniikoita. Oli esimerkiksi luotava virityshaarukan muotoiseksi leikatun kideoskillaattorin käyttöönotto ja IC- ja askelmoottorin kehittäminen kideoskillaattorin signaalien oikeaan käyttämiseen. Tähtäimessään muuttaa kellojen tulevaisuutta, Seiko ei myöskään pyrkinyt näiden ainutlaatuisten tekniikoiden patenttioikeuksien monopolisointiin vaan avasi ne maailmalle. Myöhemmin monista Seikon tarjoamista tekniikoista tuli maailman standardeja ja on myötävaikuttanut nykypäivän kvartsikellojen kehittämiseen.


    Kuvassa maailman ensimmäinen kvartsikello markkinoilla [Seiko Quartz ASTRON],


Tämä kello julkaistiin 25. joulukuuta 1969 ja se mullisti ajan maailman. Se oli "Seiko Quartz ASTRON". Kvartsitaajuus oli tuolloin 8192 Hz, joka on neljäsosa nykyisestä taajuudesta. Yksi kellon pääominaisuuksista oli sen askelliike toiseksi asentamalla avoin askelmoottori, josta tuli myöhemmin kvartsikellojen symboli.
Sulje